Wednesday, 13 March 2013

redhakah ?
... redhakah hati dengan ujian ini ?
  tahun pertama , dia yg di sayangi pergi menyambut seruan ILAHI . terasa bagaikan mimpi . satu mimpi yang ngeri . ingin sekali sedar dari mimpi yang begitu menjerut hati .. kenyatan yg amat berat untuk di terima hati , namun itulah kenyataan ... walau berat sekali . hati di kuatkan agar redha , redha dengan ketentuan dari-NYA .. tahun kedua , satu lagi tragedi menimpa . dia yang juga di sayangi pergi menyambut seruan yg maha Esa .darah daging sendiri . di usia yg masih muda . sedarlah hati, mati itu tidak mengira usia .. ujian apakah ini ? kenapa harus di lalui .. kenapa harus di ambil mereka yang di sayangi ..adakah redha hati ini andai ujian seberat ini ? tahun ketiga , dia pula yang pergi . di panggil ILAHI .. juga yang hampir dengan diri ini .. juga darah daging sendiri .. 3 tahun .. hilangnya 3 orang yg bermakna di hari-2 ... 


    ... hati terdetik ,
  mengapa begitu berat ujian yang harus di lalui ?
    ... hati memujuk ,
  ALLAH tidak akan menguji setiap hamba melebihi kemampuan hamba itu sendiri ..
    ... hati terdetik lagi ,
  mengapa harus aku yang melalui ujian ini ?
    ... yang lainnya memujuk ,
  tandanya ALLAH sayang akan diri kamu . DIA mahu kamu sentiasa mengingati DIA ,sentiasa mendekatkan diri padaNYA dan tidak lalai dgn kehidupan dunia ..

mengeluh ...
berfikir sejenak ,
mungkin masih banyak lagi kesalahan atau dosa atau mungkin juga maksiat yang dilakukan di dunia ini ? tarik nafas dalam-dalam ...
lepaskan dengan sepenuh hati . seolah-olah melepaskan satu bebanan yang berat .. 
mengimbas kembali setiap kesalahan , dosa dan maksiat yang pernah di lakukan ..

merenung ke hadapan .. kosong .

memang banyak perkara salah , dosa dan maksiat yg dilakukan di dunia ini . mungkin dalam sedar . atau mungkin juga tidak ..
semua perkara itu boleh mencetuskan kemarahanNYA ..sedarkah hati tentang itu ? 
cuba berfikir lagi , sama sahaja bila di tempat orang , pasti setiap salah ada balasan . setiap salah ada teguran ..hidup di dunia ini juga pinjaman .. hak milik TUHAN .. 
fikir lagi , 
pernah terdetik soalan ini 
"adakah mereka yang di uji oleh ALLAH adalah mereka yg banyak mekakukan dosa & maksiat ?"
   


  " kenapalah semua benda jadi macam ni .. berat sungguh ujian ini .kenapa mesti jadi macam ni ?!! menangis ..
  " ALLAH sedang menguji hambaNYA .. redhalah dengan setiap ujian yang di berikan olehNYA ,,." tarik nafas .. 
  "hati ini sudah redha .. andai tidak , mungkin sudah tiada di sini .. andai hati ini tidak sabar, apa saja kemungkinan boleh berlaku .." mengeluh , . menangis .
  "redhakah hati andai masih mengeluh dengan setiap qada' dan qadar yang telah di tetapkan olehNYA ?? redhakah seperti itu andai mulut masih belum berhenti mengeluh ?? seolah-olah menyalahkan takdir di atas setiap apa yang berlaku ??"
 senyap seketika ......


merenung jauh .. 
    

   astaghfirullahal'azim... ya ALLAH , benarkah hati ini redha andai hati ini masih belum mampu rela . ikhlas . ya ALLAH , redhakanlah hati ini untuk menerima segala ujian dari-MU ...