Sunday, 10 August 2014

Repent






Hai . Assalamualaikum . Bertemu lagi kita .

Sementara masih ada kelapangan waktu ni eloklah digunakan untuk hapdet blog . Dua minggu lagi dah nak final exam for last semester . Mohon doa sikit dari kalian semua . Semoga di permudahkan segala urusan . Amin .

Hm . Repent .

Taubat .

U-turn .

Turning point .

Dan maksud yang seangkatan dengannya .

Jalan kembali .
Kembali ke mana ? Back to Him .

Who ?
Our creator .

Dan tak ramai yang pilih jalan ni .
Some people pilih untuk tetap berada di jalan yang salah . Sebab mungkin sometimes dia rasa dosa dia dah terlalu banyak dan dah tak terampunkan .

Say who ?
Mana ada dosa seorang hamba yang tak terampunkan kalau dia benar benar bertaubat dan ingin kembali pada jalan yang di redhai Allah .

Allah itu maha pengampun . Pengampunan Allah itu sangat lah luas .
Ada orang yang pilih jalan untuk kembali , tapi di pertengahan jalan dia tersungkur .
Macam apa yang aku cakap dalam entri yang serba ringkas sebelum ni ,  nak tetap teguh berdiri dan berjalan di landasan yang benar tu bukan mudah . Dan perlu kekuatan .
Saat kita mula berubah dan pilih jalan yang benar , Allah akan datangkan ujian untuk menguji tahap keimanan kita .
Sedangkan Allah dah nyatakan dalam Al Quran bahawa ada berita gembira untuk orang orang yang sabar .
Orang yang beriman itu adalah orang yang sabar bila di datangkan ujian kepadanya .

Tepuk dada tanya hati .
Berimankah kita ?

Ada orang fikir dia dah bersabar dengan ujian yang Allah datangkan , tapi kenapa tak pernah datang kesenangan selepas setiap kesusahan yang dia alami ?
Mungkin kita tak cukup yakin dengan janji Allah dalam Al Quran . Atau mungkin sebab kita tak cukup sabar waktu Allah datangkan ujian .
Orang yang sabar tidak mengeluh tetapi bersyukur .

Kita ?
Ramai manusia bila di datangkan ujian , mereka mengeluh . [aku juga manusia]

Ok .
Hm . Sambung lagi pasal repent .
Bila hati rasa tak tenang maksudnya ada sesuatu yang tak kena lah tu dalam diri kita .
That's why kita kena back to Him .
Kembali kepada fitrah .

Orang cakap , bertaubat sebelum terlambat .
Hlovate cakap before the eleventh hour .
Sebelum Allah cabut nyawa .

Hm .
Setiap hari bila kita bangun dari tidur dan buat rutin harian macam biasa . Kita masih hidup dan masih diberi nyawa oleh Allah , seharusnya kita bersyukur . Sebab Allah masih lagi bagi kita kesempatan untuk kita memohon ampun dariNya atas segala dosa yang kita pernah lakukan pada hari sebelum .
Andai kata kita tak sempat untuk semua tu , yakin ke kita dapat tempat yang baik di akhirat sana ? Tak 
terkilan ke kalau mati tapi dalam keadaan yang banyak dosa . Nauzubillah .

اللهم اختم لنا بحسن الخاتمة , ولا تختم علينا يا الله بسوئ الخاتمة



Semoga hidup kita semua berakhir dengan kesudahan yang baik . Amin.

Jadi , jangan tangguh untuk memohon ampun dari Allah.
Jangan tangguh taubat .
Jangan buat buat tak ingat .

Dalam hidup ni , ada dua jalan .
Satu jalan yang mudah , satu jalan yang susah .
Dan kebiasaannya , jalan yang mudah adalah jalan yang salah , dan jalan yang susah adalah jalan yang benar .
Bila seseorang pilih jalan yang mudah , perjalanan di awalnya tu memang la mudah , tapi pengakhirannya banyak masalah yang akan di hadapi di sebabkan kemudahan yang dia dapat di awal perjalanannya . Namun andai seseorang itu memilih jalan yang susah , pengakhirannya dia akan menemui kesenangan hasil dari kesusahan yang dia lalui pada awalnya .
Sama la jugak macam hidup kita . Perbuatan kita . Keinginan kita .
Dosa itu memang menyeronokkan pada awalnya , tapi pengakhirannya , setiap perbuatan dosa kita akan di balas .
Samalah seperti pahala . Nak buat sesuatu kebaikan tu sangatlah susah . Pahit . Tapi manis pada akhirnya . Setiap perbuatan baik kita akan di balas dengan nikmat Allah di akhirat kelak .

Syurga dunia bagi orang yang suka melakukan dosa .
Syurga akhirat bagi orang yang mematuhi perintah Allah dan meninggalkan laranganNya .

Sekian entri yang serba kekurangan dari saya .

Mohon doa dari anda semua .

سلام عليكم .

Salam sayang ,

Spread Love .