Sunday, 12 January 2014

tak faham



     hm . dah rasa macam nak buat luahan perasaan pulak pada hari yang indah permai ni . i don't ever know why ada jugak jenis manusia yang perangai macam ni . dah rasa bahagia sangat dah ke bila boleh pergi canang cerita buruk pasal orang dekat orang lain . uh , seriously takde la benda yang lagi buruk dari tu . you know what , gembira kerana berdiri di atas penderitaan orang lain , rasanya macam mana ? sorry to say , kebahagiaan yang takkan kekal lama . pergi jaja cerita buruk orang dekat orang lain . fitnah lagi , mengumpat lagi . apa faedahnya ? com'on girl . tak rasa umur tu patut menjadikan kau lebih matang ke ? umur dah 20-an lebih , tapi kenapa benda benda macam ni pulak yang kau buat ?

     i don't know what do you feel whenever kau cakap buruk pasal orang lain . oh , i see , mungkin rasa kepuasan hati sebab dah boleh canang keburukan orang . uh . how can it be . macam ni la mudah nak cakap . kenapa la kan benda sebenarnya takde la besar sangat  . tapi di perbesarkan . oh , i give example .

situasi  : dekat asrama kolej , housemate bergaduh sebab tak puas hati . but actually it's more to hasad dengki . tak boleh tengok orang lain lebih dari dia . just because nak suruh orang nampak dia ni sempurna la konon . oh . sungguh aku tak faham .


      and , when it's happened , berlaku la ketidakpuasan hati dari satu pihak . maka terjadilah kes canang mencanang keburukan orang ni . elok lah sangat kan perangai macam tu .? com'on . this is college . bukan tadika , bukan sekolah . please lah . bersikap matang sikit . tak boleh ke ? . buat apa lah nak tambah dosa yag sedia ada . sudahlah . cukup cukupla . kenapa kau sangat lah tak tenang duduk bila kau tengok orang lain bahagia ? perangai jenis apakah macam tu ? oh . like seriously . hm . bila kau membenci seseorang kau akan buat orang lain pon membenci dia . sedangkan salahnya hanya kerana kau yang terlalu membenci dia kerana hasad dengki yang membuak buak dalam diri  ?


semoga kau sedar diri . dan reti berbudi dengan orang yang pernah berbudi dengan kau . jangan kurang adab , jangan jadi biadap .